ICU is het bedrijf van twee onafhankelijke en gerenommeerde Nederlandse programmamakers die al meer dan twintig jaar reportages en documentaires produceren voor toonaangevende documentaireprogramma’s van de Nederlandse Publieke Omroep. Niet verbonden aan een onderneming, politieke stroming of religieuze overtuiging, stelt ICU zich ten doel documentaires te produceren op onbevooroordeelde wijze. ICU maakt documentaires voor het Nederlandse publiek, maar ook voor de internationale markt.

Martin Maat


ICU is het bedrijf van Hans Hermans en Martin Maat. Na een aantal jaren in dienst van de actualiteitenrubriek Netwerk en het documentaireprogramma Zembla te hebben gewerkt, besloten we ons in 2001 te vestigen als onafhankelijk programmamakers. ICU Documentaries is de vrucht van die ontwikkeling.

Ons meest recente project is de 4-delige documentaireserie Che – Leven en erfenis van een revolutionair die we produceerden voor BNNVARA.
Che Guevara. Voor de een is hij een koelbloedige moordenaar, voor de ander een heilige van mythische proporties. Maar wie is die man achter de mythe? En welke betekenis heeft de revolutie die hij bracht, vijftig jaar na zijn sterfdag? Che is een meeslepend relaas over de omzwervingen van een iconische revolutionair en een onderzoek naar zijn erfenis in de landen die hij wilde veranderen. De serie werd in september 2017 uitgezonden op NPO2.

Hans Hermans


In het jaar daarvoor maakten we de serie Varia Americana. In het voetspoor van een van de meest invloedrijke staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis, Abraham Kuyper, maakten we een reis door de Verenigde Staten. Kuyper bereisde het land in 1898 en schreef het boek ‘Varia Americana’ over zijn reis. In het jaar waarin Amerika een nieuwe president kiest, reisden we aan de hand van Kuyper’s boek door het land en toetsten we de historische observaties van Kuyper aan de actualiteit.

Het jaar daarvoor reisden we ook in Abraham Kuyper’s voetspoor door zestien landen om de Middellandse Zee. We produceerden er de achtdelige documentaireserie Om de Oude Wereldzee voor de IKON-televisie. Kuyper was bezorgd over de opmars van de Islam in de landen rond de Middellandse Zee en vroeg zich af welke consequenties die opmars voor Europa zou hebben. Een zoekvraag die 110 jaar later niets aan geldigheid heeft ingeboet.

Een andere project van ICU Documentaries is de driedelige documentaireserie Het Proces Wilders, een onthullende reconstructie van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders door de ogen van alle direct betrokkenen.
Ook maakte ICU voor omroep IKON de vijfdelige serie Gegijzeld waarin we gijzelingen reconstrueerden door de ogen van de hoofdpersonen en hun naasten. Alle documentaires zijn op deze site kosteloos terug te kijken.