In productie: CHE: leven en erfenis van een revolutionair

De ter dood veroordeelde, kijkt de sergeant van het Boliviaanse leger in de ogen. “Schiet, lafaard, je gaat slechts een mens doden”, zegt hij. Het zijn de laatste woorden van Ernesto ‘Che’ Guevara Lynch de la Serna voordat hij in 1967 in Bolivia wordt doodgeschoten.

Op 9 oktober 2017 is het precies vijftig jaar geleden dat de Argentijnse revolutionair, één van de iconen van de twintigste eeuw, werd geëxecuteerd. Onwetend dat zijn portret na zijn dood wereldwijd gebruikt zou worden voor politieke, commerciële en zelfs spirituele doeleinden.
Ondanks de grote moeite die verschillende biografen hebben gedaan om een feitelijk verslag van zijn leven te schrijven – en de moeite van de Cubaanse overheid om een alternatief, aangenaam historisch beeld in stand te houden – is de mythe van Che in wezen een levende, mondelinge traditie, een mengeling van duizend fabels, waarvan sommigen op waarheid berusten en andere verzonnen zijn.

Maar wie is die man achter de mythe? En welke betekenis heeft de revolutie die hij bracht in verschillende landen, vijftig jaar na zijn sterfdag? Die vragen liggen ten grondslag aan de nieuwe vierdelige documentaireserie CHE die ICU Documentaries momenteel produceert voor BNN-VARA en NPO2.

CHE: een meeslepend relaas over de omzwervingen van een iconische revolutionair en een onderzoek naar zijn erfenis in de landen die hij wilde veranderen.

De opnamen voor deze nieuwe serie hebben ons in de afgelopen maanden onder meer naar Argentinië, Chili, Bolivia, Mexico, Guatemala en Cuba gevoerd. Reisupdates zijn terug te lezen via Twitter @hansherm & #CHE.

De serie is vanaf 6 september van dit jaar wekelijks te zien bij BNNVARA op NPO2.