CHE – afl. 1: Rusteloze Jeugd

CHE: OVER HET LEVEN EN ERFENIS VAN EEN REVOLUTIONAIR
50 jaar na de dood van Che Guevara op zoek naar de man achter de mythe

Che Guevara is voor de één een koelbloedige moordenaar en voor de ander een heilige van mythische proporties. Maar wie is die man achter de mythe? En welke betekenis heeft de revolutie die hij bracht, vijftig jaar na zijn sterfdag? CHE is het meeslepende relaas over de omzwervingen van een iconische revolutionair en een onderzoek naar zijn erfenis in de landen die hij wilde veranderen. Aan de hand van Che’s dagboeken reist presentator Erik Dijkstra in het voetspoor van Guevara door landen als Argentinië, Chili, Cuba, Guatemala, Mexico en Bolivia. Gaandeweg leert hij Guevara kennen en probeert hij de mythe te ontrafelen.

Erik Dijkstra had, toen hij een jaar of 15 was een rode vlag op zijn kamer met daarop de bekende beeltenis van Che. ‘Eronder stond die die kreet waarvan ik maar half begreep wat het betekende. Maar het klonk goed: Hasta la Victoria Siempre. In deze serie probeer ik uit te vinden wie die man achter de kop op de vlag uit mijn jongenskamer werkelijk was. En wat de erfenis is van de revolutie die hij probeerde te brengen.’

In elke aflevering ontmoet Erik Dijkstra familieleden, oud-medestrijders, vrienden én vijanden van Che Guevara. Zoals bijvoorbeeld de beste vriend van Che, de 91-jarige Carlos ‘Calica’ Ferrer en de jongste broer van Che, Juan Martin Guevara. Samen schetsen zij een beeld van de man die na zijn dood uitgroeide tot een icoon wiens beeltenis wereldwijd te zien is op T-shirts, rugzakken en vlaggen. Hij werd een symbool voor rebellie tegen de gevestigde orde, maar waar stond hij echt voor?

De vierdelige documentaireserie CHE: Leven en Erfenis van een Revolutionair was in oktober 2017 wekelijks te zien bij BNNVARA op NPO 2.